29 Eylül Dünya Kalp Günü

[8.10.2017 11:15:40]

 Dünyada ve ülkemizde yasami tehdit eden saglik sorunlari arasinda ilk sirada yer alan “Kalp ve Damar Hastaliklari”na dikkat çekmek ve toplumsal farkindaligi saglamak amaciyla her yil 29 Eylül “Dünya Kalp Günü” olarak çesitli etkinliklerle kutlaniyor.

 
 Dünya Saglik Örgütü verilerine göre 2012 yilinda tüm dünyada bulasici olmayan hastaliklara bagli ölümlerin yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastaliklari nedeniyle oldugu belirtiliyor. Kalp ve damar hastaliklarina bagli ölümlerin artarak, 2030 yilinda 22,2 milyona ulasacagi tahmin ediliyor.
 
Ülkemizde 2013 yilinda ölen her 5 kisiden ikisinin kalp-damar hastaligina bagli nedenlerden öldügü görülmektedir. Sagliksiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanimi gibi risk faktörleri kroner kalp hastaliklarini tetikliyor. Sagliksiz beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basincinda yükselme, kan sekeri yüksekligi,  kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülüyor.
 
Davranissal risk faktörlerinin yani sira sosyal ekonomik faktörler ve kültürel degisiklikler (küresellesme, sehirlesme) toplumun yaslanmasi, stres gibi faktörler kardiyovasküler hastaliklarin diger belirleyicileri haline geliyor.
 
Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastaligi görülme sikliginin yariya indirilebilecegi, 40 yas üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanmasi ve varsa davranissal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezligi ve diger komplikasyonlarin gelismesini önleyebilecek tedbirlerin alinmasi öneriliyor.
 
Kalp ve damar hastaliklarina yol açan davranissal risk faktörleri ile ilgili farkindaliginin artirilmasi, kendinizin ve ailenizin kalp ve damar hastaligina yakalanma riskini en aza indirmek için;
 
Saglikli beslenin,
 
Düzenli fiziksel aktivite yapin,
 
Tütün ve tütün ürünleri kullanmayin,
 
Alkol kullanmayin,
 
Kardiyovasküler riskinizi ögrenenin,
 
Kilolu veya obez olup olmadiginizi ögrenenin,
 
Kan basincinizi ögrenenin,
 
Kan sekerinizi ögrenenin,
 
Kan lipidlerinizi ögrenenin.
 
Hekiminizin verdigi saglikli yasam önerilerine uyun

« Tüm Duyurular
Tc Sağlık Bakanlığı Dumansız Hava Sahası Saglıkla Buluşma Noktası Sabim ALO 184 ALO 113 Ulakbim İlacım TMO Bimer ALO 150